Wat is een SSL certificaat en waarom is het belangrijk voor je SEO?

Een overzicht van wat we in dit artikel behandelen:

 • Wat is SSL?
 • Wat is een SSL certificaat?
 • Waarom is een SSL verbinding noodzakelijk voor je website?
 • Verschillende SSL encryptie types.
 • Hoe installeer je SSL op je site?

Wat is SSL (Secure Sockets Layer)?

Secure Sockets Layer of SSL is een standaard beveiligingstechnologie die een gecodeerde koppeling tussen een server, een website en een browser instelt. Met SSL kun je gevoelige informatie zoals creditcardnummers en inloggegevens veilig verzenden. Normaal gesproken worden gegevens tussen een browser en webserver in platte tekst (HTTP) verzonden, waardoor je kwetsbaar bent. Als een aanvaller alle gegevens die verzonden worden kan onderscheppen, kunnen ze die informatie misbruiken.

Een filmpje dat laat zien hoe SSL in zijn werking gaat:

Wat is een SSL certificaat?

SSL-certificaten zijn kleine gegevensbestanden die een geëncrypteerde sleutel digitaal verbinden met de gegevens van een organisatie. Wanneer het correct is geïnstalleerd op de webserver, verschijnen het hangslot en het https (ssl) protocol en ontstaat er een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser.

Doorgaans wordt een beveiligde SSL verbinding gebruikt voor creditcardtransacties bij webshops, gegevensoverdracht en de beveiliging van logins.

Om met je website een veilige sessie met browsers te starten moet je het SSL-certificaat op je webserver installeren. Zodra er een beveiligde verbinding tot stand is gebracht, is al het internetverkeer tussen de webserver en browser (zoals Google Chrome of Firefox) veilig.

Als een certificaat succesvol op je server geïnstalleerd is, verandert HTTP in HTTPs (groen), de ‘S’ staat voor secure of veilig. De browser Chrome toont een hangslot (Rood) wanneer je een website bezoekt waarop een SSL-encryptie geïnstalleerd is, voorbeeld bij DN Design:

Waarom is een SSL verbinding noodzakelijk?

Enkele belangrijke redenen waarom een SSL verbinding belangrijk is:

 • De site is meer beveiligd. In de eerste plaats beschermen SSL-certificaten de gevoelige gegevens die van en naar je website worden verzonden. Dit kunnen betalingsgegevens, persoonlijke gegevens of inloggegevens zijn. Het HTTPs-protocol codeert de verbinding en helpt de gegevens van je bezoekers te beschermen tegen misbruik door aanvallers.
 • Je zorgt voor extra geloofwaardigheid en vertrouwen. Een voordeel van een SSL-certificaat is dat ze helpen met het vertrouwen van bezoekers te winnen. Als je site weergeven wordt met een beveiligingsslot in de adresbalk geeft dat aan dat de verbinding veilig is. Zo laat je de bezoekers van je site zien dat je hun privacy serieus neemt. Dit is belangrijk voor een website in 2019. Lees hier 3 andere webdesign trends die in 2019 je onderscheiden van de concurrentie.
 • Belangrijk voor je SEO: een ander pluspunt van het hebben van een https certificaat (SSL) is SEO verbetering in rankings voor je website. Zoekmachines zoals Google geven je website met een gecodeerde verbinding een licht voordeel ten opzichte van je concurrenten die nog geen SSL hebben.

Welke SSL certificaten bestaan er?

Er zijn verschillende soorten SSL encrypties die je kan installeren:

 • Single Domain SSL certificaat: Dit is een https die maar voor 1 domein gebruikt kan worden. Enkel je hoofdwebsite kan beveiligd worden. (Bijvoorbeeld: https://www.hoofdwebsite.be/)
 • Wildcard SSL certificaat: Bij dit certificaat zijn ook alle subdomeinen automatisch ‘https’. Zo kan bijvoorbeeld https://www.account.hoofdwebsite.be/ een SSL verbinding hebben.
 • Extended Validation SSL certificaat: Het werkt exact hetzelfde als een Single Domain SSL certificaat maar voegt ook de bedrijfsgegevens toe aan de adresbalk. Dit zorgt voor extra vertrouwen bij de gebruikers van de website. Een voorbeeld:

Hoe kan je zelf SSL installeren op je website of webshop?

Zelf een SSL certificaat installeren op je website is helemaal niet moeilijk en kan bij sommige hostingbedrijven zelf gratis. Om een praktisch voorbeeld te geven, zetten we een WordPress website op vanaf het cPanel (een hosting platform die vaak gebruikt wordt) met SSL encryptie.

Een cPanel ziet er als volgt uit:

Hier kan je onder andere bij ‘Bestanden >> Bestandsbeheer’ alle bestanden van je website terugvinden. Om te starten moet je eerst een domein koppelen aan een map in ‘Bestandsbeheer’. Ga naar het tabblad ‘Domeinen’ en kies voor ‘Domeinen’:

Klik op de blauwe knop ‘Create A New Domain’ om een nieuw domein aan een map te koppelen:

Het is belangrijk dat je het domein reeds gekocht hebt. Als je dit gedaan hebt kan je deze hier ingeven en op de blauwe knop ‘versturen’ klikken. De eerste stap is nu voltooid. Ga terug naar het beginscherm van de cPanel.

Als je naar onder scrolt zie je het tabblad ‘Beveiliging’:

Om onze eigen websites te beveiligen maken we gebruik van de tool ‘Lets Encrypt SSL’. De plugin kost iets minder dan 30 euro. Bij het openen van de plugin krijg je dit (voorbeeld) te zien maar met je eigen aangemaakte domein:

Druk bij je aangemaakte domein op de knop ‘+ Issue’. Vink alles aan onder ‘Include?’ zodat alles een SSL-certificaat krijgt. Klik daarna op de blauwe knop (onderaan): ‘Issue’.

Proficiat! Je eigen SSL-certificaat is nu succesvol geïnstalleerd. Ga nu terug naar de startpagina van het cPanel. Kies onder het tabblad ‘Software’ voor ‘Softaculous Apps Installer’ om WordPress te installeren:

Na het aanklikken van de blauwe ‘installeer’ knop van WordPress kom je op volgend scherm terecht. Kies bij ‘Protocol’ voor ‘https://’.


Bekijk volgend filmpje om een volledige installatie van WordPress te zien via de cPanel:

Hulp nodig bij het opzetten van een SSL-certificaat?

Wil je een SSL-certificaat maar zie je er zelf geen beginnen aan? Via onze hosting voorzien wij een gratis SSL-encryptie en gratis setup van WordPress. Contacteer ons voor meer informatie.

HTTPS-SSL-certificaat